Aktualności

z życia naszej szkoły

Dobra kawa - to podstawa! Kurs baristy w ZS

     Zapach aromatycznej, świeżo parzonej kawy to miły akcent każdego poranka. Przyrządzanie wyśmienitej kawy jest jednak swoistą sztuką, którą warto zgłębiać, aby móc cieszyć się wyrazistym zapachem i równie intensywnym smakiem tego "czarnego napoju". Kurs baristy to doskonały sposób na poznanie tajników przygotowania smacznej, wykwintnej "małej czarnej", która zadowoli z pewnością każdego kawosza.

     11 i 12 grudnia w Zespole Szkół odbył się kurs baristy. Prowadził go zawodowy specjalista od parzenia kawy - Pan Robert Solis z Lublina. Szkolenie dla klasy III TŻiUG zostało sfinansowane częściowo przez szkołę i częściowo z własnych środków finansowych uczniów.

     Młodzież uczyła się sztuki profesjonalnego parzenia i ozdabiania kawy oraz poznała techniki baristy w przygotowaniu perfekcyjnego espresso i sztuki latte art. W części teoretycznej poznała: historię i gatunki tego napoju, metody zbiórki i obróbki wstępnej ziaren kawowca, rodzaje ekspesów, alternatywne metody parzenia kawy. Prowadzący kurs zaprezentował i omówił także techniki spieniania mleka i tworzenie drinków na bazie espresso. Zapoznał słuchaczy ze sposobami  programowania ekspresu i młynka (z ustawieniem grubości mielenia i porcji) oraz z konserwacją tych urządzeń.

     Zatem na pytanie: gdzie jest najlepsza kawa w regionie? Odpowiedź jest prosta - tylko w WITOSIE!

J. Kułażyńska, K. Jargiło

ARCHIWALNA

Strona internetowa

Nasze kierunki Liceum ogólne, klasa mundurowa Technik geodezji Technik logistyk Technik leśnik Technik hotelarstwa Technik żywienia i gastronomii Technik teleinformatyk Technik BHP Technik administracji Technik programista Liceum ogólne, Profil kryminalistyczno-psychologiczny Liceum ogólne, Profil kryminalistyczno-psychologiczny