Aktualności

z życia naszej szkoły

Lekcja hotelarstwa i gastronomii w hotelu Arłamów

    W myśl maksymy Marka Twaina - „Należy podróżować, by się czegoś nauczyć” - uczniowie Technikum Gastronomicznego i Technikum Hotelarstwa udali się na wycieczkę do ekskluzywnego kompleksu hotelowego usytuowanego u wrót Bieszczad – Arłamowa. To tam goście realizują marzenia o prawdziwym wypoczynku i korzystają z ulubionej formy relaksu. W tym szczególnym miejscu promowana jest aktywność oraz zdrowy styl życia w bliskim otoczeniu natury.

   Celem wycieczki było zapoznanie z poszczególnymi częściami infrastruktury hotelowej, w tym także pełnego zaplecza gastronomicznego (produkcyjnego oraz usługowego – związanego z obsługą konsumenta). Można śmiało powiedzieć, że założony cel został osiągnięty, a nawet przekroczył oczekiwania zwiedzających. Naszą wycieczkę poprowadził sam główny menedżer hotelu, dodatkowo wspomagając się zaproszonymi na spotkanie: dyrektorem hotelu, głównym szefem działu kulinarnego, szefem kuchni oraz osobą odpowiedzialną za produkcję i wydawanie śniadań gościom hotelowym. Swój cenny czas poświęcił nam również zarządzający strzelnicą oraz karczmą usytuowaną obok jednego ze stoków narciarskich, który jest dostępny dla gości hotelowych. Już samo otoczenie zrobiło ogromne wrażenie na naszych uczniach. Pole golfowe, wyciągi narciarskie, pełnowymiarowy stadion, zewnętrzny basen, miejsce do ujeżdżania koni – nie sposób ani zliczyć, ani wszystkiego wymienić. Hotel dysponuje warunkami stworzonymi do trenowania i uprawiania aż 33 dyscyplin sportowych. Tym samym gości nie tylko amatorów poszczególnych sportów, ale również Polskie Reprezentacje Narodowe.

   Bardzo wartościowy okazał się spacer po pomieszczeniach  produkcyjnych infrastruktury hotelowej – magazynach żywności, zastawy stołowej,  kuchni zimnej i gorącej oraz pracowni cukierniczej. Następny punkt programu obejmował zwiedzanie jednostek mieszkalnych, w tym dwupoziomowego apartamentu, gdzie choć na chwilę można było przenieść się w świat luksusowego wypoczynku, w pełnym tego słowa znaczeniu. Mieliśmy także możliwość dosłownie przenieść się w czasie i zobaczyć wystrój  części hotelu nawiązujący do lat 70-tych. Wówczas był to ośrodek Urzędu Rady Ministrów, gdzie podczas stanu wojennego internowano Lecha Wałęsę. Nasza młodzież w zachwycie spacerowała, tracąc równocześnie poczucie czasu. Uczniowie ochoczo ustosunkowali się do propozycji odbycia praktyk zawodowych w tym najpiękniejszym kompleksie hotelowym polskich gór. Kto wie? Może będzie taka szansa... Tuż po zakończeniu zwiedzania hotelu udaliśmy się na krótką wycieczkę do zapory w Solinie. Towarzyszyła nam sprzyjająca aura - zarówno ta w znaczeniu meteorologicznym, jak i odnosząca się do pogody ducha. Wycieczkę przygotowały i poprowadziły nauczycielki przedmiotów zawodowych w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: mgr inż. Anna Balczerowska oraz mgr inż. Bogumiła Kmita.

Droga Młodzieży, gdzie tym razem?

A może dołączą do nas nowi uczestnicy? Ósmoklasiści – czekamy również na Was!

A. Balczerowska

ARCHIWALNA

Strona internetowa

Nasze kierunki Liceum ogólne, klasa mundurowa Technik geodezji Technik logistyk Technik leśnik Technik hotelarstwa Technik żywienia i gastronomii Technik teleinformatyk Technik BHP Technik administracji Technik programista