Jak głosi chińskie przysłowie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciagu dnia. Nie powinniśmy o nim zapominać, gdyż daje energię oraz dostarcza składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania w ciagu dnia.
24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania, dlatego szkolne koło PCK postanowiło przybliżyć i uzmysłowić nam wszystkim znaczenie śniadania spożywanego w porannych godzinach.
Dzięki spożytym składnikom pokarmowym w porannym posiłku poprawie ulega nasza ogólna kondycja organizmu. Cieszymy się lepszą pamięcią, następuje poprawa uczenia się. Udowodniono również, że spożycie śniadania wiążę się z lepszymi ocenami w szkole. Ponadto następuje spadek nastrojów depresyjnych, ogólne zadowolenie, lepsza koncentracja, większa kreatywność, spadek nadpobudliwości, poprawienie się pamięci krótkoterminowej i epizodycznej. Urozmaicone, codzienne spożywanie śniadania zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości. Jedzenie pierwszego posiłku zmniejsza również ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych: nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego.
Tradycyjne śniadanie Polaka to zazwyczaj kanapki z wędliną lub serem i herbata. Ale nie zawsze tak jest, nasi uczniowie udowodnili, że można przygotowac inne, smaczne, a co najważniejsze pełnowartościowe śniadanie. Oto przykładowe śniadania wykonane przez naszą młodzież.
Koordynator SPCK J.Sajewska
Strona internetowa