Aktualności

z życia naszej szkoły

Święto Niepodległości na słodko

W polskiej kuchni mamy dużo łakoci. Jednym z najsmaczniejszych ciast jest bez wątpienia piernik. Jego historia sięga średniowiecza, jednak najstarsze przepisy pochodzą z XVIII wieku. Wówczas był przekąską luksusową, co wiązało się z ceną poszczególnych składników potrzebnych do wypieku ciasta. Piernik to ciastko o słodko-pikantnym smaku, co jest zasługą aromatycznych przypraw korzennych. Jego nazwa pochodzi od staropolskiego słowa "pierny", czyli "pieprzny". Jest on stałym elementem polskiej tradycji kulinarnej.

Uczniowie Technikum Gastronomicznego z Zespołu Szkół z okazji Święta Niepodległości upiekli ponad trzysta pierników. Nie są to jednak zwykłe ciastka, bowiem swym kształtem nawiązują do wyglądu Polski na mapie, natomiast ich biało-czerwona kolorystyka przywodzi na myśl barwy flagi państwa polskiego. 11 listopada, w czasie obchodów Narodowego Święta Niepodległości, mlodzież z Naszej Szkoły będzie częstować piernikami uczestników uroczystości.

Będzie to miły gest i okazja do zaprezentowania talentu młodych gastronomów. Pierniki, bowiem, nie tylko wyglądają bardzo apetycznie, ale również smakują wyśmienicie. Cieszą oko, będąc zarazem przepysznym rarytasem.

Tekst: J. Kułażyńska

ARCHIWALNA

Strona internetowa

Nasze kierunki Liceum ogólne, klasa mundurowa Technik geodezji Technik logistyk Technik leśnik Technik hotelarstwa Technik żywienia i gastronomii Technik teleinformatyk Technik BHP Technik administracji Technik programista