Technikum żywienia i usług gastronomicznych

Patronat - Wyższa Szkoła Społeczno - Przyrodnicza im. W. Pola w Lublinie.

Drogi ósmoklasisto! Jeżeli chciałbyś poznać tajniki mistrzów gastronomii to trafiłeś w dziesiątkę.

Chcesz się nauczyć wspaniale serwować i sporządzać różnego rodzaju potrawy, koktajle, ciasta, surówki, sałatki i przekąski przyjdź do Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół im. W. Witosa w Janowie Lubelskim. Dodatkowo nauczysz się :

    • Sztuki carvingu - rzeźbienia warzyw i owoców. Jest to bardzo ekskluzywna forma dekoracji coraz częściej stosowana w gastronomii.

    • Sztuki baristy - czyli fachowego parzenia i podawania kawy ozdobionej ciekawymi wzorkami

  • Sztuki barmańskiej – sporządzanie różnych koktajli bezalkoholowych i drinków itp.

Dzięki wspaniale wyposażonej i profesjonalnej pracowni gastronomicznej nabędziesz praktycznych umiejętności zawodowych. Przygotowanie potraw kuchni polskiej czy też najbardziej egzotycznych przysmaków nie będzie dla Ciebie problemem.

Natomiast specjalnie zaaranżowana sala - pracownia obsługi konsumenta umożliwi Ci zapoznanie się oraz praktyczne ćwiczenie sztuki barmańskiej, serwisowania dań w eleganckim stylu i z klasą.

Ćwiczenia w pracowniach jak i wiedza nabywana podczas zajęć teoretycznych umożliwi Ci zdanie egzaminów z kwalifikacji niezbędnych do wykonywania wybranego przez Ciebie zawodu.

W ramach kwalifikacji "sporządzanie potraw i napojów" nabędziesz umiejętności:

  • organizacji procesu magazynowania towarów spożywczych
  • oceny surowców, półproduktów i potraw
  • sporządzania oraz ekspedycji potraw i napojów

Kwalifikacja "organizacja żywienia i usług gastronomicznych" pozwoli Ci na:

  • planowanie i ocenę żywienia
  • sprawną organizację produkcji gastronomicznej
  • efektywne planowanie i właściwe rozliczanie własnej działalności gospodarczej
  • wprawne organizowanie i planowanie usług gastronomicznych

Rekrutacja

Rekrutacja na rok szkolny 2021/2022

Nasze kierunki Liceum ogólne, klasa mundurowa Technik geodezji Technik logistyk Technik leśnik Technik hotelarstwa Technik żywienia i gastronomii Technik teleinformatyk Technik BHP Technik administracji